Ymmärrän sen, että kaupungin taloudellinen tilanne on huono, ja säästöjä pitää tehdä. Ymmärrän myös, että päättäjät ovat ahtaalla ja keinoja ei ole paljoa, mutta sitä en ymmärrä, miksi säästöt pitää tehdä lasten ja nuorten kustannuksella.
Taannoin tuli vastaan artikkeli (KS 28.1.2020), jossa samalta kylältä oleva perheenäiti kertoi, että jos kylän päiväkoti laitetaan kiinni, tulisi lapsille 120 km matkaa yhteensä päivän aikana päiväkotiin ja päiväkodista pois. On kamala ajatella, että lapset herätetään aamu neljältä, jotta he ehtivät aamuksi päiväkotiin ja vanhemmat töihin. Lapsille tulisi mahdottoman pitkiä päiviä. He joutuvat menemään suoraan nukkumaan kun pääsevät päiväkodista, jotta saavat hyvät yöunet.
Samoin opettajia lomautetaan, että saadaan säästettyä. Onko siinä ajateltu tarkkaan oppilaiden hyvä opetus lomautuksien ajaksi. Vaikka puolet opettajista olisivat paikalla koko ajan, onko otettu huomioon, kuinka iso työ paikalla olevilla opettajilla on, kun he opettavat omien opetustöiden lisäksi vielä lomautettujen opettajien opetustöitä.
Tämän lisäksi suljetaan kirjastot, uimahallit ja museot. Jätetään järjestämättä tapahtumia, joita on järjestetty vuosittain ja joita tapahtumissa käyneet ihmiset odottavat. Kirjastot, uimahallit ja museot ovat monelle perheille kesällä pelastus, joilla ei ole varaa tai mahdollisuutta käydä huvipuistoissa ja kesälomamatkoilla.
Miksi nämä pitävät viedä heiltä pois?
Kaiken yhteenvetona tämä on väärä tapa säästää, että laitetaan kaikki samaan aikaan kiinni ja lomautetaan niin paljon työntekijöitä kuin on mahdollista. Haastan päättäjät miettimään uudelleen, onko mahdollista tehdä säästöjä muun kuin lasten ja nuorten kustannuksella.
Aliina Puustinen
lähihoitaja ja Keskustanuorten Kaakon piiri ry:n hallituksen jäsen