Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten Blogi: Nuorissa on tulevaisuus, mutta annetaanko heidän päättää tulevaisuudestaan itse?

maanantai 30.01.2023

Pian on jälleen aika yhteishaun, jolloin tuhannet nuoret ovat jälleen suurien valintojen edessä jatkamassa omaa opintopolkuaan toiselle asteelle peruskoulun päättyessä. Ollaan valitsemassa sitä itselle mieluista opintoalaa, vai onko se sittenkään se itselle mieluisin ala?

Seinäjoen OpinLakeus-messuilla korviini kantautui lause: “Haluaisin opiskella itselleni eläintenhoitajan ammatin, mutta vanhempani käskevät minun mennä lukioon.” Valitettavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kuulen tämän. Mielestäni onkin hyvin surullista, että nuori ei saisi ottaa itse tulevaisuuden askeliaan vaan opintopolku pitäisi luoda toisten mieltymysten mukaan. Elämää kun ei voi elää toisen vuoksi tai toisen puolesta. Se pitää elää itse.

Olen saanut valita oman koulupolkun täysin omien mieltymysteni mukaani. Olen saanut tehdä siitä täysin omannäköiseni ja vanhempani ovat tukeneet valinnoissani. Samoin sisareni sai tehdä aivan itse kouluvalintansa, joka poikkesi täysin omastani. Vanhempamme ovat eläneet rinnalla ja tukeneet joka hetkessä. He eivät ole tehneet valintoja meidän puolestamme ja tästäkin asiasta olemme heille äärimmäisen kiitollisia.

Suomen koulutusjärjestelmä on maailman paras ja jokaiselle löytyy varmasti oma opintoala peruskoulun jälkeen. Nuorten pitää saada ottaa itse omat tulevaisuuden askeleensa. Vanhemmilta ja lähipiiriltä vaaditaan tukea, mutta valitettavasti niitä elämän askelia ei voi astella nuoren puolesta.

Koulutusjärjestelmämme mahdollistaa elinikäisestä oppimisesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella lisää. Koulutuksemme on alueellisesti kattavaa, joten vaihtoehtoja opinnoille löytyy ympäri Suomen. Ylioppilaslakin voi painaa päähänsä aikuisiällä ja alaa voi vaihtaa. Pääasia on, että jaksaa suorittaa opintojaan. Jos opiskeluala ei ole itselle mieluinen, ei opintojen suorittaminen ole omasta motivaatiosta kiinni. Saammeko silloin Suomeen motivoituneita ja osaavia yhteiskunnan tekijöitä? Vastaus on: emme saa. Opinnot saattavat silloin olla vain pakollinen paha, jotka suoritetaan rimaa hipoen pahimmassa tapauksessa loppuun palaen.

Toivottavasti tämäkin eläintenhoitajaksi haaveileva nuori saa toteuttaa oman unelmansa.Tuetaan siis nuoria heidän opintovalinnoissaan, eikä päätetä puolesta.

Susanna Laitila
Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja