Oikeusvaltion kohtalon hetket – eroa Pekka Haavisto!

keskiviikko 16.12.2020

Joulukuun 15. päivä voi pahimmassa tapauksessa jäädä historiaan todella synkkänä päivänä suomalaisessa oikeusvaltiossa. Hallituksen toimintakyvyn turvaamiseksi ministeri Haaviston luottamuksesta äänestettäessä lähes kaikki hallituspuolueiden edustajat äänestivät ministerin luottamuksen puolesta.

Tämä ei missään nimessä tarkoita, että Haavisto olisi menetellyt oikein. Perustuslakivaliokunnan mukaan Haavisto on menetellyt lainvastaisesti, vaikka syytettä ei nostettukaan. 

On puhuttu siitä, että uhattuna on perustuslakivaliokunnan uskottavuus ja sitä kautta välillisesti koko suomalainen oikeusvaltio. Jos henkilökohtainen ja puolueen etu ajaa tässä asiassa oikeusvaltion ja isänmaan etujen edelle, on uhattuna tosiasiassa paljon enemmän.

Aiemmin Vihreät ovat olleet vaatimassa oikeusvaltion keskeisten periaatteiden turvaamista mm. Unkarissa. Tosipaikan tullessa Vihreät näyttävät olevan täysin valmiita heittämään oikeusvaltioperiaatteen romukoppaan oman ylevän aatemaailmansa alttarilla. Samassa heitetään menemään myös uskottavuus vaatia oikeusvaltioperiaatteen noudattamista muualla EU:ssa. On hyvin ongelmallista odottaa muilta mallikasta käytöstä, jos ei siihen itse kykene.

Suomi tarvitsee toimintakykyisen ja yhteistyöhön nojaavan hallituksen huomennakin. Tästä syystä Helsingin, Lapin ja Uudenmaan Keskustanuoret vaatii, että ministeri Haavisto kantaa vastuunsa suomalaisen oikeusvaltion uskottavuuden takia ja eroaa tehtävästään ulkoministerinä.

Lisätiedot:
Uudenmaan Keskustanuoret
Joel Taskila, varapuheenjohtaja 2020
joel_taskila@hotmail.com

Helsingin Keskustanuoret
Jade Myllykangas, puheenjohtaja 2020
jade.myllykangas@hotmail.fi

Lapin Keskustanuoret
Elli Tuominen, puheenjohtaja 2020
elli.tuominen14@gmail.com