Oulun Keskustanuorten kannanotto: Kaupunkipyörät Ouluun!

torstai 07.10.2021

Oulun kaupunkipyöräkeskustelu käy tällä hetkellä kiivaana, sillä kaupunki päättää vuoden loppuun mennessä kunnan omien kaupunkipyörien kohtalosta. Oulun Keskustanuorten mielestä kaupunkipyörät parantaisivat nuorten, matkailijoiden, pienituloisten ja opiskelijoiden liikkumista Oulussa. 

Kaupunkipyörät lisäävät joukkoliikenneverkon kattavuutta siten, että kaupunkipyörät olisivat bussiverkon jatke: pyörällä voisi polkaista kilometrin tai parin matkan bussipysäkille tai bussipysäkiltä jatkaa helposti pyörällä matkaa eteenpäin. Tuhansilla oululaisilla on jo käytössä walttikortti, jolla pyörät saisi käyttöön. Toisin sanoen, nämä tuhannet kuntalaiset olisivat valmiita kaupunkipyörien käyttäjiä jo ensimmäisestä pyörien käyttöönottopäivästä lähtien. Koemme erityisesti, että kaupunkipyörät parantaisivat länsi-itä-suuntaista joukkoliikennettä sekä keskustan ulkopuolelta saapuvien oululaisten liikkumista. Sähköavusteiset kaupunkipyörät palvelisivat laajempaa joukkoa kaupunkilaisia, koska niiden asemia voitaisiin sijoittaa niille alueille, joissa joukkoliikenne on heikompi, kuten Kiiminkiin, Haukiputaalle ja Oulunsaloon.

Kaupunkipyörät toimivat Oulussa mielestämme paremmin kuin sähköpotkulaudat, koska kaupunkialueen välimatkat ovat pitkiä. Kaupunkipyörällä on turvallisempi ja ergonomisempi liikkua useiden kilometrien matkoja asuinalueelta toiseen. Sähköpotkulauta on ihanteellinen keskustan alueella kuljettaviin lyhyisiin matkoihin, kun taas kaupunkipyörällä voi mukavasti liikkua pidempiä matkoja tai kuljettaa ostokset kotiin. 

Mielestämme Oulu ei voi olla pyöräilypääkaupunki, jos täällä ei ole kaupunkipyöriä. Ilman kaupunkipyöriä matkailijat eivät voi tutustua kauniiseen kaupunkiin oululaiseen tyyliin eli pyöräillen. Yleisesti kaupunkipyörät mahdollistavat vapaamman ja nopeamman liikkumisen niin oululaisille kuin matkailijoille, kun pyörää voi käyttää oman aikataulun mukaan. 

Oulun Keskustanuoret haluaa kaupunkipyörät osaksi kunnallisia joukkoliikennepalveluita mahdollisimman pian. Mielestämme kaupunkipyörät parantaisivat länsi-itä-suuntaista joukkoliikennettä sekä keskustan ulkopuolelta saapuvien oululaisten liikkumista, kun kaupunkipyöräparkkeja voitaisiin sijoittaa kaikille alueille. 

Fanni Alaraappana, p. 044 5580068

Eevasisko Mehtätalo, p. 0405274913

Oulun Keskustanuoret