Perusterveen nuoren ei tarvitse kiinnostua aluevaaleista, eihän?

torstai 13.01.2022

Siis mikä homma? Aluevaalit? Hyvinvointialueet? Pitäskö asiasta tietää jotain? Liittyy ehkä soteen, sosiaali- ja terveyspalveluihin?

Ketä jaksaa kiinnostaa aluevaalit?

Jokaista, joka käy terveyskeskuksessa, tai ajattelee soittavansa hädän sattuessa 112, kannattaa kiinnostaa. Lyhyesti sanottuna suurin uudistus sotesektorilla koko meidän nuorten elinaikana. Oikeastaan suurin uudistus sitten vuoden 1972. Silloin laadittiin kansanterveyslaki, joka loi nykyiset terveyskeskukset.

Aluevaaleissa valittavat valtuustot päättävät kaikesta julkisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Lisäksi ne päättävät palokunnista ja ambulansseista eli pelastustoimesta. Tähän asti nämä asiat on puitu Ruoveden kunnan sisällä, mutta nyt Pirkanmaalta valitut edustajat päättävät yhdessä koko Pirkanmaan asioista.

Ja tosiaan, miksi tästä kannattaa kiinnostua? Tällä hetkellä voi tuntua siltä, että sotepolitiikka on vierasta ja kaukana omasta elämästä. Sen vaikutukset tuntuvat kuitenkin arjessa: koronatestit, rokotukset, lääkärille pääsy, mielenterveyspalvelut, neuvola, hammaslääkäri… Kenen haluat päättävän näistä?

Aluevaltuustot päättävät, pääseekö Ruovedellä lääkäriin, miten ja missä kouluterveydenhoitajat ja psykologit työskentelevät, kuinka paljon laitetaan resursseja nuorten mielenterveystyöhön, tai lakkautetaanko neuvoloita. Aluevaltuustoissa päätetään myös nuorten maksuttomasta ehkäisystä. Politiikka ja vaikeat asiat ovat harvoin mustavalkoisia, mutta maksuttomassa ehkäisyssä ei mielestäni ole kuin yksi oikea mielipide ja vaihtoehto: tarjotaan se kaikille alle 25-vuotiaille nuorille.

Ja entä miksi olen itse ehdolla? Ei tarvitse olla yli-ihminen ja supertietävä asioista. Riittää, että haluaa vaikuttaa, tehdä yhteistyötä ja perehtyä ajankohtaisiin asioihin. Haluan olla esimerkkinä, että me nuoret voidaan myös olla mukana päättämässä meitä koskevista asioista. Ja ennen kaikkea haluan olla kiinnostavana ehdokkaana erityisesti nuorille. Jos yksikin nuori päättää äänestää minun takiani, olen saavuttanut tavoitteeni.

Tee vaalikone, nappaa tuloksen ehdokasnumero muistiin ja käytä 2 minuuttia elämästäsi äänestämiseen.

Miina-Maija Simonen, 25 vuotta
tekniikan opiskelija Ruoveden Väärinmajasta
ehdokasnumero 380

twitter @miinamaija
sc @miinoitettu
sposti: miina-maija.simonen@ruovesi.fi