Pirkanmaan keskustanuoret: Duopoli purettava! 

torstai 02.05.2024

Pirkanmaan keskustanuoret on kyllästynyt tavallisen kuluttajan ja kotimaisen ruoantuottajan kyykyttämiseen! Ruoan hinta on Suomessa inflaation jyllätessä ennätyksellisen korkealla, eivätkä palkankorotukset pysy inflaation perässä. Kaiken tämän päälle Petteri Orpon hallituksen politiikan seurauksena erityisesti pienituloisille käteen jää entistä ohuempi siivu tavallisen arjen kulujen kattamiseksi.  

Samaan aikaan S-ryhmä ja Kesko takovat ennätystuloksia, eikä aitoa kilpailua päivittäistavaramarkkinoilla ole ollut aikoihin. S-ryhmä ja Kesko hallitsevat lähes 85 prosenttia Suomen päivittäistavarakaupoista. Lidlin osuus markkinoista taas on hieman alle 10%. 

Pirkanmaan keskustanuorten mielestä tilanne ei ole edullinen kenellekään. Keskittyneistä elintarvikemarkkinoista kärsivät niin tavalliset kansalaiset kuin ruoantuottajatkin. Tilanne uhkaa myös suomalaista ruokaturvaa. On suuri riski, että päivittäistavarakaupan ala on käytännössä kahden jätin varassa. Samalla kun tuotantokustannukset nousevat ja viljelijöiden ahdinko syvenee, ruoantuottajille jää äärimmäisen pieni siivu tuotteen lopullisesta hinnasta. 

Viime vuosien aikoina sekä Kesko, että S-ryhmä ovat alkaneet lisäämään omien halpamerkkiensä tarjontaa ketjuissaan, mikä takaa sen, että tuottajat eivät saa reilua korvausta tuotteistaan. Näiden halpatuotteiden hinta revitään tuottajien selkänahasta, tai siitä, mitä siitä tähän mennessä ehkä on jäljellä. 

Pirkanmaan keskustanuorten mielestä tilanne on kohtuuton. Siksi Pirkanmaan keskustanuoret esittää, että päivittäistavarakaupan duopoli tulee purkaa. 

Puheenjohtaja
Rasmus Korpela
p. 050 431 7142
rasmus.korpela(a)gmail.com

Varapuheenjohtaja
Tilda Karhumaa
p. 044 9996 799
tilda.karhumaa(a)gmail.com