Pirkanmaan Keskustanuoret: Sähkö ei riitä – kaasu kaikkien huulille!

torstai 24.11.2022

Sähköistymistä tarjotaan ratkaisuksi joka väliin, ja sitä se onkin. Mutta ei yksin. On hyvin vahvoja epäilyjä siitä, riittävätkö maailman metallit tai niiden tuotantokapasiteetti lisääntyvien akkujen tarpeisiin. Tarvitsemme polttoaineeksi sähkön lisäksi muutakin. Kaasun, oli sen alkuperä sitten synteettinen tai biopohjainen, aika on nyt, ja sen eteen on tehtävä enemmän. Sillä on olemassa tekniset ratkaisut tuotantoon ja jakeluun, joten skaalautuvuus on nopeampaa kuin muilla lupaavilla vaihtoehdoilla.

Pirkanmaan keskustanuorten varapuheenjohtaja Miina-Maija Simonen kysyykin:

”Halutaanko vihreässä siirtymässä edetä toteutettavuus vai utopia edellä? Uusia ratkaisuja tarvitaan tottakai, mutta meillä on tässä teknisesti kypsä teknologia, jolta vain puuttuvat investoinnit. Bio- tai e-kaasu ei kuitenkaan poissulkisi mitään toista energiamuotoa, sillä tulevaisuuden energiapalettiin tarvitaan kaikkia vaihtoehtoja.”

Nollakaasu, eli uusiutuva biokaasu ja synteettinen metaani olisi ensisijaisesti siirtymäajan ratkaisu, johtuen sen nopeasta käyttöönotettavuudesta ja toisaalta siitä johtuvista päästöistä. Se ei ole päästötöntä, mutta siinä palavat hiilimolekyylit palaisivat joka tapauksessa hiilidioksidiksi ilmakehään joko sitten hitaasti mätänemisen kautta tai nopeasti vaikka jätevoimalaitoksen piipusta.

Pirkanmaan keskustanuoret ihmettelevät, että riittävät toimenpiteet kaasutalouden lisäämiseksi uupuvat, erityisesti keskustelu aiheesta. Esimerkiksi sähköautoista tietävät tässä vaiheessa jo kaikki, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi kaasuautoa? Kaasu ei ole tasavertainen vaihtoehto, jos siitä joutuu erikseen etsimään tietoa. Näin suuri mahdollisuus ilmastolle, ympäristölle, taloudelle ja tulevaisuudelle ei voi jäädä takapihan kompostin vastuulle, vaan asiassa on otettava iso loikka eteenpäin.

Pirkanmaan keskustanuoret kannustavat jokaista ajattelemaan kaasutaloutta vaihtoehtona, sekä ottamaan asian puheeksi sekä eduskunnan täysistunnossa että mummolan kahvipöydässä, ja kaikkialla näiden väliltä. Joko sinä olet tehnyt valtuusto- tai kuntalaisaloitteen asiasta?

Lisätietoja:

varapuheenjohtaja
Miina-Maija Simonen

Varapuheenjohtaja, Pirkanmaan Keskustanuoret
045 123 8501
miina-maija.simonen (a)phpoint.fi