Pohjois-Karjalan Keskustanuoret: Suomi Naton jäseneksi 

tiistai 26.04.2022

Pohjois-Karjalan Keskustanuoret vaatii Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Vaikka tähän mennessä Suomen periaate on ollut pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana, Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa osoittaa, että puolustusliitolle on tarvetta. 

– Nato tarjoaa vahvempaa sotilaallista puolustusta, mitä tarvitaan ulkoisten uhkien torjumiseksi. Jo tällä hetkellä Suomi tekee merkittävästi yhteistyötä Naton kanssa, ja jäsenyys on vain loogista jatkoa tälle, toteaa Pohjois-Karjalan Keskustanuorten piirihallituksen puheenjohtaja Niklas Leinonen

Tällä hetkellä Suomi on Naton rauhankumppani ja osa Naton nopean toiminnan joukkoja sekä allekirjoittanut isäntämaasopimuksen. Myös Puolustusvoimien kalusto on pääosin Nato-yhtensopivaa. Kuitenkaan ilman täysjäsenyyttä Suomella ei ole kriisitilanteissa turvatakuiden antamaa suojaa. 

Monet vastustavat jäsenhakemusta peläten Venäjän mahdollisia vastatoimia. Venäjän tahtoon myöntyminen kuitenkin aiheuttaisi vain sen, että painostus on mahdollista tulevaisuudessakin. Esimerkiksi Naton pääsihteeri on todennut, että liittyminen voi tapahtua tarvittaessa hyvinkin nopealla aikataululla, ja Suomi voi yrittää saada prosessin ajaksi keskinäiset turvatakuut yksittäisiltä Nato-mailta, mikä vähentää potentiaalisia uhkia. 

– Ei voi kuin ihmetellä eräiden poliitikkojen – myös keskustalaisten – Nato-vastaisuutta Venäjän reaktiota peläten. Aivan kuin olisi palattu vanhaan suomettuneisuuden aikaan, kun ulko- ja sisäpolitiikkaa ohjattiin Kremlistä käsin. Vain täysi Nato-jäsenyys tarjoaa täyden turvan idästä tulevalta aggressiolta, jyrähtää Pohjois-Karjalan Keskustanuorten piirihallituksen jäsen Mikko Miettinen

Pohjois-Karjalan Keskustanuorten vuosikokouksen 20.4.2022 kannanotto.