Pohjois-Pohjanmaan keskustanuoret: Haloo hallitus – Nyt käsi pois pienyrittäjän kurkulta!

tiistai 09.08.2022

Hallituksen YEL-uudistus on kuin potku suomalaisen yrittäjän nilkoille, se ottaa tehokkaasti vauhdin pois yrittämisestä. 

No mikä tässä uudistuksessa mättää? 

Ensinnäkin, se nostaa yritystoiminnan aloittamisen kustannuksia. Tämä sattuu kipeästi erityisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun ylimääräisiä kuluja pitäisi välttää. Kärsijänä on erityisesti pien- ja yksinyrittäjät.

Toiseksi YEL-kulujen ennakoimisesta tulee liki mahdotonta, kun yrittäjä ei niitä voi itse päättää. Tämä on omiaan tekemään yrittämisestä vähemmän houkuttelevaa.

Kolmanneksi byrokratian määrä radikaalisti lisääntyy. On esitetty, että työtuloa laskettaessa otettaisiin huomioon iso määrä erilaisia muuttujia osa-aikaisuudesta työkokemukseen ja niin edelleen. Kuka valvoo ja laskee mikä on oikea työtulo? Millä pätevyydellä ja tietämyksellä? Joku besserwisseri virkamies? Nyt oikeasti järki kätteen.

Uudistuksen myötä monen pienyrittäjän YEL-maksut tulevat moninkertaistumaan. Nykyajan köyhä eli pienyrittäjä ei kohta edes selviä eläkkeelle asti, vaan toiminta kaatuu jo aikaisessa vaiheessa kannattamattomana.

On hyvä että yrittäjillä on eläkeasiat kunnossa. Tämä on kuitenkin järjestettävä niin, että yrittäjällä on mahdollisuus itse päättää maksaako korotettua YEL:iä – vai ottaako riskin. Korkeampaan vakuuttamiseen tulee kannustaa – ei pakottaa. 

Keskustan ei pidä olla mukana yhdessäkään uudistuksessa, joka hankaloittaa yrittäjyyden edellytyksiä. Asiasta on tehtävä tarvittaessa hallituskysymys. Keskustan pysymistä vasemmistohallituksessa on usein julkisuudessa perusteltu keskustan johdon toimesta sillä lupauksella, että hallitus ei heikennä yrittäjien asemaa. Nyt tätä lupausta ollaan YEL-uudistuksella räikeästi rikkomassa.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on täysin turha uudistus, joka lisää byrokratiaa ja haittaa yrittäjyyttä Suomessa. Tämänkin valmisteluun on käytetty tuhansia virkamiestunteja, no onpahan valmistelulla ollut ainakin työllistävä vaikutus.

Lisätietoja:
Joel Taskila
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja
p. 044 356 9435