Pohjois-Savon Keskustanuoret: Kannabiksen käyttö dekriminalisoitava

keskiviikko 27.04.2022

Pohjois-Savon Keskustanuoret jättivät Keskustanuorten valtuuskunnalle käsiteltäväksi yhteensä neljä aloitetta, jotka koskivat kannabiksen dekriminalisointia, perustuloa, rahapelien poistoa julkisista tiloista ja taloustaitojen painottamista opetussuunnitelmassa. Keskustanuorten liittohallitus esittää omassa vastauksessaan valtuuskunnalle kaikkien näiden aloitteiden kannattamista. Aloitteet ja lopulliset kannat käsitellään Keskustanuorten valtuuskunnassa 7.-8.5.2022.

”Huippua, että Keskustanuorten liittohallitus esittää aloitteidemme hyväksymistä valtuuskunnalle. Kaikkia jättämiämme aloitteita yhdistää ajatus ihmisyydestä ja edistyksestä. Kannabiksen dekriminalisointi vähentää tehokkaasti kieltolaista johtuvia sosiaalisia haittavaikutuksia ja lisää sosiaalista kestävyyttä, jota tarvitsemme kipeästi tällaisena aikana, jota nyt elämme.” Toteaa Pohjois-Savon Keskustanuorten puheenjohtaja Veera Ursin.

Pohjois-Savon Keskustanuoret: Kannabiksen käyttö dekriminalisoitava

Täydellinen kieltolaki ei ole toimiva päihdepolitiikan työkalu haittojen vähentämiseen. Se itseasiassa lisää sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Kieltolaista huolimatta, joka neljäs 15–69-vuotias suomalainen on kokeillut kannabista. Se on Suomen käytetyin laiton päihde. Tällä hetkellä lasten ja nuorten on helpompi saada kannabista kuin alkoholia.

Pelko käyttörikosmerkinnästä on erittäin haitallinen kannabiksen liittyvien päihdehaittojen vähentämisen kannalta, kun apua tarvitseva ei uskalla myöntää ongelmakäyttöä rikolliseksi leimaantumisen pelossa. Käyttörikosmerkintä haittaa myös huomattavasti nuorten tulevaisuutta ja aiheuttaa syrjäytymistä, koska se vaikeuttaa esimerkiksi kouluttautumista ja työllistymistä. Meidän tulee ihmisyysaatteen edelläkävijöinä madaltaa päihteiden käyttäjien kynnystä hakeutua avun piiriin ja saada tarvitsemaansa tukea ilman stigmatisoitumista ja elämää haittaavia rikosmerkintöjä.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisella voidaan tehokkaasti vähentää edellä mainittuja kieltolaista johtuvia sosiaalisia haittavaikutuksia. Nykyinen rangaistuspainotteinen kieltolaki on lisännyt päihdehaittoja ja syrjäyttänyt ihmisiä.

Kieltolaista huolimatta kannabista käytetään joka tapauksessa. Siksi Pohjois-Savon Keskustanuoret ehdottavat, että kieltolain sijaan harjoitamme turvallisempaa päihdepolitiikkaa poistamalla kannabiksen käytön rangaistavuuden. Kannabiksen myynti ja suurempien määrien hallussapito tulee edelleen säilyttää rangaistavana ja laittomana.

Lisätietoja:

Veera Ursin, puheenjohtaja

+358442788871

ursinveera@gmail.com