Pohjois-Savon Keskustanuoret: Rahapeliautomaatit poistettava julkisista tiloista

maanantai 02.05.2022

Suomessa on jo vuosikymmenten ajan vallinnut epäterve rahapelikulttuuri. Rahapelipolitiikan tavoite on haittojen minimointi eikä tuottojen lisääminen. Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan nyt konkreettisia toimia.  

Pelihaittojen ehkäisemiseksi tärkeää on rahapelikoneiden määrän vähentäminen ja niiden vastuullisempi sijoittelu. Tällä hetkellä pelikoneilta välttyminen arjessamme on lähes mahdotonta, koska rahapelikulttuuria ruokitaan jopa päivittäisillä kauppareissuillamme. Tämä maksaa suomalaisille miljardeja euroja vuosittain, mikä ei ole kestävää. Suurin osa riippuvuutta aiheuttavista rahapelikoneista on sijoiteltu taloudellisesti ja sosiaalisesti haavoittuvaisimmille alueille, mikä on äärimmäisen vastuutonta.

Haitallisen rahapelikulttuurin luomisessa Veikkaus on tehokkaasti kantanut kortensa kekoon. Sen harjoittama aggressiivinen markkinointi, rahapeliautomaattien sijoittaminen heikompiosaisille asuinalueille ja kahden tuhannen euron tappioraja ovat toimia, joilla ajetaan jo valmiiksi heikossa asemassa olevat ihmiset entistä syvempään ahdinkoon.  

Pelihaittojen vähentämiseksi rahapelikoneet tulee siirtää niille tarkoitettuihin tiloihin eli kasinoihin ja pelisaleihin. On hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan rahapelikoneilla pelaaminen on kiistatta eniten pelihaittoja aiheuttava pelimuoto. Niiden paikka ei ole julkisissa tiloissa, kuten ruokakaupoissa ja huoltoasemilla osana ihmisten arkea.  

Lisätietoja:

Veera Ursin, puheenjohtaja

+358442788871

ursinveera@gmail.com