Puhkeaako Joensuun vuokrakupla?

perjantai 31.05.2024

Vuokra-asunnon etsiminen voi tulla eteen monessa elämäntilanteessa ja usein se herättää paljon tunteita. Asunnon etsijä voi pohtia etukäteen kriteereitä asunnon suhteen, joita voivat olla esimerkiksi hinta, huoneiden määrä ja etäisyys työ- tai opiskelupaikasta.

Joensuussa on paljon opiskelijoita sekä toisen- että korkea-asteen opinnoissa. Vuokra-asunnot ovat kysyttyjä ja yksityishenkilöiden tarjoamien asuntojen vuokratasot ovat suhteellisen korkealla, sillä halvempia opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille. Kysynnän ja tarjonnan laki on voimissaan. Moni opiskelija on ollut valmis maksamaan asunnostaan enemmän, kun yleinen asumistuki on kattanut vuokrasta suuren osan.

Matto vedettiin viime kuussa monen vuokralla asuvan opiskelijan jalkojen alta, kun hallitus päätti siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän piiriin elokuusta 2025 alkaen. Tämä tarkoittaa opiskelijan kukkaroon jopa yli sadan euron kuukausittaista lovea, sillä jatkossa opintotuen asumislisän määrä olisi noin 260 euroa kuukaudessa asuinkaupungista riippumatta.

Opiskelija-asuminen on ollut pitkään murroksessa, sillä yleisen asumistuen piirissä opiskelijoilla on ollut varaa asua kalliimmassa vuokra-asunnossa. Tämän seurauksena esimerkiksi opiskelijoiden tyhjillään olleita soluasuntoja on muutettu ympäri Suomen yksiöiksi ja kaksioiksi. Halvempia soluasuntoja ei ole saatavilla enää samalla tavalla kuin esimerkiksi vuosikymmen sitten.

Vaikka opintolainan kuukausikohtaista määrää nostetaan 1.8.2024 alkaen nykyisestä 650 eurosta 850 euroon, herää kysymys siitä, miten opiskelijat aikovat reilun vuoden päästä järjestää asumisensa. Ovatko opiskelijat valmiina maksamaan vuokransa entistä enemmän opintolainapainotteisesti? Toinen vaihtoehto on, että suhteessa edullisempi kimppa-asuminen lisääntyy. Tämä nostattaisi soluasuntojen kysyntää, joka olisi suunnan muutos nykyhetkeen verrattuna.

Aiotaanko Joensuussa valmistautua opiskelijoiden taloudellisen tilanteen muutokseen etukäteen vai puhkeaako Joensuun vuokra-asuntojen hintakupla? Monen opiskelijan usko tulevaan on jo pirstaleina – kyyti on kylmää eikä oman kodin lämpö ole itsestäänselvyys.

Kristiina Oinonen
Pohjois-Karjalan Keskustan varapuheenjohtaja
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen