Työntekijän sairastuessa työnantaja maksaa tälle palkkaa kymmeneltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Tämän jälkeen KELA alkaa maksamaan sairauspäivärahaa yrittäjälle. Tuoreen yrittäjägallupin mukaan jopa kolmannes yrittäjistä palkkaisi enemmän työntekijöitä, jos rahoitusratkaisu olisi toisenlainen.
Ensimmäisten työntekijöiden palkkaaminen on yrittäjälle aina perusteellisen harkinnan paikka. Siihen liittyy suuri henkilökohtainen riski, sillä palkkauskustannukset ovat merkittävä kustannus yrittäjälle. Työntekijät ovat yrityksen arvokkain voimavara, joiden toimeentulo täytyy turvata sairastuessa. Tämän lisäksi yrittäjän eteen tulee myös sijaisen palkkaaminen tai vastaavasti työpäivien venyttäminen.
Tämä ei ole pelkästään pienten yrittäjien taakka, vaan tämä näkyy yhtä lailla isommissakin yrityksissä. Mursipa työntekijä jalkansa syysliukkailla tai laskettelureissulla, ei syy ole työnantajan.
Työntekijöiden toimeentulo sairastuessa on turvattava, mutta nykyinen kymmenen päivän karenssi yrittäjille on kohtuuton. Yrittäjät ovat tärkeä yhteiskunnan perusta ja heidän kasvun mahdollisuuksia tulee tukea. Karenssiajan puolittaminen viiteen tai jopa kolmeen päivään olisi reilu kädenojennus yrittäjille yhteiskunnalta. Samalla se avaisi ovia työmaailmaan entistä useammille ja viestisi konkreettisena toimenpiteenä halusta tukea yrityksiä, sillä nojaahan nykyisen hallituksen talouspolitiikka pitkälti työllisyysasteen kasvattamiseen.
Nykyistä järjestelmää on kehitettävä siten, että sairausajan toimeentuloa kustannettaisiin enemmän yhteisistä varoista. Eikä liiaksi yksittäisten työnantajien selkänahasta.
Teemu Haukipuro
Puheenjohtaja
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret