Suomalaisten meppien tulee puolustaa Suomea ja suomalaisia EU:n päätöksentekopöydissä

torstai 07.03.2024

Euroopan Unionin jäsenvaltioissa valmistaudutaan kesäkuussa käytäviin europarlamenttivaaleihin. Suomea Euroopan päätöksenteon ytimeen edustamaan valitaan 15 edustajaa vuosille 2024-2029.

Pohjois-Savon Keskustanuoret näkee, että tulevalla parlamenttikaudella me tarvitsemme ennen kaikkea meppejä, jotka kykenevät puolustamaan Suomea ja suomalaisia päätöksentekopöydissä.

Eurooppa lämpenee muita maanosia nopeammin tällä hetkellä. Ilmastonmuutos on täällä. Suomi pyrkii omalta osaltaan hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii todellisia toimia, mutta samalla se tarkoittaa myös taloudellisia ponnistuksia. Esimerkiksi Euroopan Unionin aikeet rajoittaa polttomoottoriautojen myyntiä ovat tärkeitä ja konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Samalla se kuitenkin käytännössä tarkoittaa alueellisia hinnannousuja, mikä näkyisi puolestaan kuluttajan kukkarolla.

Suomen on puolustettava itseään ja neuvoteltava tärkeistä rahoitusmekanismeista, joilla voidaan edesauttaa esimerkiksi sähkö- ja vetyautoilun edullisempia kuluttajahintoja. Uudistusten tulee olla sosiaalipoliittisesti kestäviä.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja hallitsemiseksi Suomenkin tulee tehdä todellisia toimenpiteitä ja uudistuksia. Kuluttaja maksaa -periaate ei ole kuitenkaan kestävää politiikkaa, vaan lisää eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Siksi Suomen tulee selvittää aktiivisesti kantansa uusista ilmastotoimista päätettäessä ja pyrkiä vaikuttamaan korvausmekanismeihin.

Lisätiedot:
Venla Kajan, puheenjohtaja
venla.kajan@gmail.com