Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret: Turvallisuus kuuluu kaikille

maanantai 24.06.2024

Oulun tapahtumat ovat järkyttäneet koko Suomea kuluneilla viikoilla. Ensin alaikäiseen lapseen kohdistuva isku, jonka jälkeen useita aikuisiin kohdistuneita iskuja. Tekojen syynä on ollut todistetusti rasismi. Ei kenenkään tarvitse pelätä oman turvallisuutensa vuoksi.

Suomessa on viime aikoina vallinnut ääriajattelulle ominaiset ajatusmallit. Viimeaikaiset tapahtumat ovat linkittyneet äärioikeistolaiseen ajatteluun. Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret tuomitsee tällaisen äärioikeistolaisen ajatusmallin ja vaatii toimenpiteitä sen suhteen. Sivistysvaltiossa ei ole tilaa rasismille eikä väkivallalle.

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret vaativat toimia, jotta Suomessa ihmisten turvallisuus paranee. Paikallisesti tekoihin on reagoitu tilapäisratkaisuna muun muassa lisäämällä poliisien ja vartijoiden valvontaa Valkean kauppakeskuksen alueelle. Hallitus on viime vuonna luvannut poliisivoimille lisärahoitusta, mutta se ei ole vielä konkreettisesti näkynyt poliisin toiminnassa. Vaikkakin rahoituksella voidaan jonkin verran lisätä turvallisuutta, on yleisenä ongelmana kuitenkin yhteiskunnallinen ilmapiiri. Tähän ongelmaan Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret vaativat jokaisen panostusta. Päättäjillä on tässä eriarvoisen tärkeä asema, sillä he näyttävät Suomen kansalle esimerkkiä. Esimerkkinä perussuomalaisten kansanedustajan vihjailevat puheet lupiinin poistosta, on suora viittaus rasismiin.

Ei ole oikein, että ihminen joutuu varomaan keskellä kirkasta päivää ja pelkäämään joutuvansa väkivaltarikoksen uhriksi. Jokaiselle tässä maailmassa olevalle kuuluu oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Vaikka vartijoita ja poliiseja voidaan väliaikaisesti lisätä katukuvaan, se ei pelkästään ratkaise ongelmaa.

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret vaativat maan hallitusta tekemään oikeudenmukaisia päätöksiä sekä näyttämään esimerkkiä siitä, miten luomme yhdessä turvallisemman yhteiskunnan. 

Lisätietoja:

Marjut Leiviskä, p. 044 215 1782

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja