Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogi: Eduskuntavaaliehdokas Anniina Lehmus: Huoltovarma Suomi

perjantai 10.03.2023

Koronakriisi ja Venäjän aloittama sota ovat viimeistään nostaneet huoltovarmuuden kaikkien huulille. Vaikka on kamalaa, että joudumme miettimään näitä asioita  konkreettisesti, on hyvä, että aiheeseen on herätty. 

Myös Naton jäsenenä meidän kansallinen puolustuskykymme on avainasemassa. Puolustusbudjettia on onneksi kasvatettu, mutta tällä on oikeastaan vasta katettu aiempia leikkauksia. Asevelvollisuusjärjestelmän uudistaminen on ajankohtaista. Kutsunnat tulee ulottaa koko ikäluokkaan sukupuolesta riippumatta. Itsekin löysin palvelustehtäväni alani opiskelijoille osoitetun sähköpostin vuoksi. Ilman sitä en olisi edes ajatellut hakea varusmiespalvelukseen. On tärkeää, että Puolustusvoimat löytää sopivat henkilöt sopiviin tehtäviin sukupuoleen katsomatta.

Koko Suomen asuttuna pitäminen on myös turvallisuuskysymys, ja siksi on ylläpidettävä mahdollisuutta asua siellä missä haluaa. Välttämättömät palvelut on taattava ympäri maata, eikä kaikkea voi keskittää pääkaupunkiseudulle. 

Omavaraisuuden keskiössä on kotimainen maatalous. On elintärkeää, että pystymme tuottamaan oman ruokamme poikkeustilanteessa – ja jotta siihen pystytään poikkeustilanteessa, täytyy ruoantuotannon tason olla riittävä myös normaalioloissa. Valitsemalla kotimaisen vaihtoehdon tuet huoltovarmuutta. Elintarvikemarkkinat kaipaavat uudistusta. Ruoan tuottamisen täytyy olla kannattavaa, eikä kauppa voi tahkota ennätysvoittoja samalla, kun tiloja menee nurin.

Energian omavaraisuusasteen kasvattaminen on myös tärkeää. Olisimme nyt suorastaan järkyttävässä tilanteessa, jos olisimme olleet vahvemmin riippuvaisia venäläisestä energiasta. Fossiilisista energianlähteistä on aika luopua. Energiantuotannon tulee olla myös hajautettua, jotta se on mahdollisimman häiriönkestävää.

Sivistysehdokkaana nostan esiin myös osaamisen omavaraisuuden. Helpotetaan työperäistä maahanmuuttoa ja tehdään toimenpiteitä, joilla myös kansainväliset opiskelijat saadaan jäämään Suomeen.

Anniina Lehmus
Eduskuntavaaliehdokas