Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogi: Ikään katsomatta

torstai 13.10.2022

Reilu vuosi kaupunginvaltuutettuna takana. Vuosi on ollut opettavainen. Olin vasta 18-vuotias, kun tulin valituksi kaupunginvaltuustoon. Olin toiminut ennen sitä jo nuorisovaltuustossa, ja päässyt sitä kautta mukaan valiokuntien työskentelyyn nuorison edustajana.

Kuntapolitiikassa on mielestäni rikkaus, jos luottamushenkilöt ovat eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa. Vanhemmilla luottamushenkilöillä on historian tuntemusta ja kokemusta, kun taas nuoremmilla on mahdollisesti enemmän tulevaisuuteen tähtääviä ideoita.

Hyvässä päätöksenteossa osataan yhdistää erilaisia näkökulmia. Tämä vaatii osaltaan sen, että minä uskallan nuorena valtuutettuna osallistua itseäni kymmeniä vuosia vanhempien ihmisten keskusteluihin ja kertoa heille omia näkemyksiäni. Toisaalta tämä vaatii kaikilta luottamushenkilöiltä rohkeutta keskustella eri ikäryhmää edustavan henkilön kanssa. Valitettavasti omalle kohdalle on sattunut myös muutama keskustelu vanhemman luottamushenkilön kanssa, missä hän ei ole edes yrittänyt kuunnella asiaani.

Yleisesti ikä ei ole tullut esteeksi luottamustoimien hoitamisessa, ja näin sen kuuluisikin olla. Kaikilla kuntalaisilla tulee olla yhtäläiset oikeudet osallistua keskusteluun ja vaikuttaa kunnan asioihin äänestämällä. Myös alaikäisillä kuntalaisilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa nuorisovaltuustojen sekä muiden nuorten vaikuttamiselinten kautta.

Näin syksyisin aletaan suunnittelemaan tulevaa vuotta ja tehdään henkilövalintoja ensi vuoden osalta. Nyt on siis hyvä aika lähteä mukaan vaikuttamaan ja hankkimaan uusia kokemuksia.

Ilmari Vuorela
Varsinais-Suomen Keskustanuorten piirihallituksen jäsen