Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogi: Venäläisurheilijat pois kansainvälisiltä kilpakentiltä vielä pitkään

torstai 06.10.2022

Kansainvälisen hiihtoliiton pääsihteeri Michael Vion kertoi 21.9. järjestetyssä tilaisuudessa, että venäläisurheilijat saatettaisiin nähdä kansainvälisillä kilpakentillä vielä tänä vuonna. Sekä Suomen hiihtoliitto että olympiakomitea ovat tämän jälkeen julkaisseet lausunnon, jossa ilmoittavat kantansa venäläisten urheilijoiden palaamiselle kilpakentille olevan ehdoton ei. Syyskuun lopussa myös Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe on kertonut saaneensa tiedon, että venäläisiä ei tulla näkemään ainakaan tulevalla maastohiihtokaudella, ja hyvä niin.  

On käsittämätöntä, että venäläisurheilijoiden palaamisella kilpakentille edes spekuloidaan, kun Venäjä jatkaa samaan aikaan raakalaismaista hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Venäjä käyttää systemaattisesti urheilijoitaan poliittisten tarkoitusperiensä tukemiseen. Karuin esimerkki tästä on kenties 21-vuotias venäläinen maastohiihtäjä Veronika Stepanova, joka suoltaa sosiaalisen median kanavissaan Putinin propagandaa lähes sensuroimattomana. Hän on muun muassa todennut: ”Olemme yhdessä, olemme oikeassa ja voitamme”.  

Kaiken muun lisäksi venäläiset eivät ole vieläkään pystyneet – tai edes halunneet selvittää dopingsotkujaan. Venäläiset ovat jo vuosikymmenien ajan harjoittaneet valtiojohtoista dopingia, josta nähtiin vain jäävuoren huippu Sotšin talviolympiakisoissa 2014. 

Venäläiset ja erityisesti Venäjän hallinto on ajanut tilanteen nyt sellaiseen diplomaattiseen umpisolmuun, ettei tästä ole paluuta entiseen pitkään aikaan vielä. Näkisin, että niin kauan kuin venäläisurheilijat (ml. Stepanova) eivät tuomitse brutaalia hyökkäyssotaa ja Venäjän hallinto ei vaihdu, ei venäläisillä ole asiaa kansainvälisille kilpakentille. Muun maailman tulee seistä vankasti ihmisoikeuksien ja rauhan puolella. 

Toki tilanne on yksittäisille venäläisurheilijoille ikävä, eivätkä kaikki venäläisurheilijat todellakaan tue Venäjän hyökkäyssotaa. Tämä on kuitenkin se hinta, joka on maksettava, jotta Putin ei pysty levittämään propagandaansa kansainvälisillä kilpakentillä.  

Lauri Salo
Varsinais-Suomen Keskustanuorten piirihallituksen jäsen