Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogi: Yhteisöllisesti visioiden

torstai 14.04.2022

Poliittinen keskustelu vilisee kliseitä, joista eräs on keskustalaistenkin usein toistelema ”politiikassa ei pikavoittoja saa”, jolla tarkoitetaan sitä, että kannattaa käyttää harkintaa sen sijaan, että juoksisi päättömän kanan tavoin pikaisen kannatusnousun perässä. Onkin itse asiassa usein niin, että poliittisten päätösten taustalla on valmistelutyö, johon voivat vaikuttaa sekä eri ryhmien lobbarit että yleinen kansalaismielipide.

Meille keskustalaisille keskeisimpiin arvoihin lukeutuu ylisukupolvisuus, jota usein jatketaan ajatuksella siitä, että planeetta pyritään jättämään tuleville sukupolville parempana kuin se saatiin. Itse liittäisin ylisukupolvisuuden oheen myös käsitteen ylivaalikautisuus, jolla tarkoitan, että periaateohjelman ja juhlapuheiden ideologiset tavoitteet tulisi tuoda käytännön strategiaan. Sen sijaan, että ajattelutapamme olisi vain yksi nelivuotinen vaali- tai hallituskausi, sen tulisi olla 10–15 vuotta, asettaen pitkän aikavälin tavoitteet ja seurata niiden toteutumista. Mikäli juoksemme pikavoittojen perässä, emme pian itsekään tiedä mitä todellisuudessa tavoittelemme ja siten myös äänestäjien on vaikea äänestää puoluetta.

On toki totta, että on elettävä ja reagoitava ajassa, mutta samalla on hyvä pitää mielessä pidemmän ajan tavoitteet ja visio. Sitä päätettyä visiota kohti olisi pyrittävä vaikka väliaikaisen kannatuslaskunkin uhalla. Sinä keskustanuori tai liittymistä harkitseva politiikasta kiinnostunut nuori, millaisena sinä näet oman ja yhteiskuntamme tulevaisuuden? Millaisia muutoksia toivoisit nykyiseen yhteiskuntaamme? Mene niitä kohti, älä pelkää muiden reaktioita. Nuorisopolitiikassa eräs tärkeimmistä tehtävistä on puolueen haastaminen ja sen ajoittainen ravistelu.

Kuluva vuosi on minulle viimeinen keskustanuorena ja vaikka taipaleeni ei kestänytkään maksimaalisesti viittätoista vuotta vaan paljon lyhyemmän ajan, en voi tarpeeksi korostaa tämän järjestön merkitystä itselleni. Keskustanuoret kasvattaa, Keskustanuoret ravistelee, me olemme piikki puolueen lihassa. Keskustanuoret on myös paljon muutakin kuin politiikkaa, yhteisöllinen järjestö jossa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat. Voinkin vain pian eläköityvänä keskustanuorena toivoa, että Keskustanuoret säilyttää sekä yhteisöllisyyden että tarpeen vaatiman politiikkaan reagoimiskyvyn vastedeskin. Sillä yhteisöllisyys on voimaa ja yhdessä saavutamme enemmän kuin sooloilemalla. Joten Muhammad Alin hengessä: Liitäkää kuin perhoset ja pistäkää kuin mehiläiset.

Kirjailija Väinö Linnan luoman Vilho Koskelan sanoin: Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.


Santeri Aakula
Varsinais-Suomen Keskustanuorten piirihallituksen jäsen


Varsinais-Suomen Keskustanuorten blogitekstejä kirjoittavat piirihallituksen jäsenet ja uusi blogikirjoitus julkaistaan torstaisin tai perjantaisin.