Verenluovutuskäytännöt ajantasalle! Seksi vakituisessa suhteessa ei ole este verenluovutukselle

tiistai 21.06.2022

Verituotteista on koko ajan huutava pula. Jo ennen COVID-19-pandemiaa Punaisen ristin Veripalvelu etsi kuumeisesti uusia nuoria verenluovuttajia vastaamaan verituotteiden tarpeeseen. Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten mielestä yksi osa ratkaisua verituotepulaan olisi verenluovutuskiellon yhdenvertaistaminen eri seksuaalisten suuntautumisten välillä siten, että verenluovutuskielto ei riipu enää seksuaalisesta suuntautumisesta tai siitä, minkä sukupuolen edustajan kanssa on harrastanut seksiä uudessa tai vakiintuneessa suhteessa. 

Tällä hetkellä miesten välisestä seksistä joutuu neljän (4) kuukauden luovutuskieltoon, vaikka kyseessä olisi vakituinen seksikumppani. Myös uudesta mies-nainen- tai nainen-nainen-seksikumppanista tai joutuu neljän (4) kuukauden verenluovutuskieltoon, mutta jos kyseessä on vakituinen suhde tai seksikumppani, henkilöt eivät joudu ollenkaan verenluovutuskieltoon. Veripalvelun mukaan ero verenluovutuskiellon määräytymisestä johtuu korkeammasta HIV-tartunnan riskistä miesten välisessä seksissä, mutta tämä ei pidä enää 2020-luvulla paikkaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 29 % Suomessa havaituista HIV-tartunnoista olivat peräisin heteroseksistä ja 26 % tartunnoista oli peräisin miesten välisestä seksistä vuonna 2020. Tilastojen mukaan vakituisessa suhteessa tapahtuva miesparien välinen seksi ei ole suurempi HIV-tartunnan riski kuin mies-nais- tai naisparien välinen seksi. 

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret vaativat, että verenluovutuskielto poistetaan vakituisessa suhteessa tapahtuvasta miesten välisestä seksistä, koska HIV-tartunnan riski ei ole korkeampi vakituisessa suhteessa tapahtuvassa miesten välisessä seksissä kuin vakituisessa suhteessa tapahtuvassa mies-nais- tai naisparin välisessä seksissä. Poistamalla miesten välisen seksistä johtuvan luovutuskiellon yhdenvertaistetaan verenluovutuksen terveysohjeita seksikäyttäytymisestä riippumattomaksi. 

Lisätietoja:
Joel Taskila
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja
p. 044 356 9435