Vähät välittävä Suomi

Kannanotot keskiviikko 10.04.2024

Hallitus käy läpi tulevalla viikolla kehysriihensä, jonka aikana on tarkoitus päästä yhteisymmärrykseen tarvittavista lisäsopeutuksista. Taustalta kantautuneiden tietojen mukaan hallitus pyrkii löytämään yhteensä kolmen miljardin lisäsopeutukset. Näistä miljardeista kaksi olisi tarkoitus kattaa uusilla leikkauksilla. 

“KELAn laskelmien mukaan työttömien perheellisten ja työllisten yksinhuoltajanuorten pienituloisuusaste nousee noin viidellä prosenttiyksiköllä jo tehtyjen leikkausten seurauksena. Nyt Purran sakset ovat haukkaamassa isoa palaa terveydenhuollosta, sekä ruokakassista, mikäli arvioidut soteleikkaukset ja ruoan verotusta koskevat ratkaisut todella toteutetaan”, huomauttaa Keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Alkuvuodesta julkaistussa Keskustanuorten vaihtoehdossa nostimme esiin hallituksen tarpeen tarkastella tekemiään uudistuksia ja niiden vaikutuksia nykyistä laajemmin. Alkuperäisessä budjettiratkaisussa jaettiin veroalennuksia rikkaille ja keskioluelle samalla, kun kaikista heikommassa asemassa olevia rankaistiin kovalla kädellä. Ikävä kyllä kehysriihestä kantautuneet ennakkotiedot eivät vaikuta parantavan tilannetta.

“Pääministeri Petteri Orpo puhui ennen vaaleja koulutuksen erityissuojeluksesta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että ainoa erityissuojelua nauttiva ryhmä ovat suurituloiset suomalaiset. Leikkauksien kohdentumista on tietojen mukaan laajennettu ainoastaan ottamalla eläkeläiset mukaan vastuuta kantamaan. Samalla niitä ryhmiä, jotka jo valmiiksi joutuvat pohtimaan miten rahat riittävät seuraavalla viikolla ruokaan aiempien leikkauksien jäljiltä kurmuutetaan yhä kovemmin”, lisää Tapio.

Kevään kehysriihi tulee osoittamaan selkeästi sen, millaisen arvopohjan ympärille hallitus on rakennettu. Mikäli linjana todella on tuhota julkinen terveydenhuoltojärjestelmä leikkureilla, käydä kansalaisten ostoskassilla nostamalla ruoan veroa ja kiristää sosiaaliturvaleikkauksia on oikeudenmukaisuus vain sanahelinää. Vahva ja välittävä Suomi taitaakin olla vain vähät välittävä Suomi.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Puheenjohtaja
040 760 9463